ViboR
Vibor > Novice > Algoritem življenja

28. 05. 2021 Algoritem življenja

Resnici na ljubo že desetletja živimo s pomočjo algoritmov, ki nam olajšajo in tudi zapletajo življenje.

Pred kratkim mi je prišla v roke knjiga, tista prava stara dobra knjiga. V njej avtor razmišlja o naravi, vesolju, fiziki, kemiji, človeku, ki je na vrhu razvojne piramide živih bitij. Avtor zanimive knjige se sprašuje ali se življenje odvija naključno ali je morda v ozadju kaj bolj zapletenega. Je sploh mogoče, da je vse, kar nas obdaja zgolj slučaj. Samo en veliki pok pred milijardami let. Knjiga ponudi več vprašanj kot odgovorov. Natisnjena knjiga na papirju mi je dala misliti. Spremlja te še dolgo po tem, ko jo odložiš na knjižno polico.

Avtor se med drugimi sprašuje. Kaj pa če je vse en sam algoritem. Se Homo Sapiens odloča na osnovi algoritma? Pa se tega sploh ne zaveda. Resnici na ljubo že desetletja živimo s pomočjo algoritmov, ki nam olajšajo in tudi zapletajo življenje. Od prve želje po gradnji, potovanju, raziskovanju in menjavi dobrin se bolj ali manj srečujemo z algoritmom. Prvi začetki sestavljanja zaporedij so bili seveda precej preprost in razumljivi skoraj vsakemu. Spomnim se kakšno zaporedje je moral opraviti naš učitelj, da nam je pripravil »kontrolko«. Natipkal je vprašanja na matrico, ki jo je vpel na boben ciklostila, (naprava ki je omogočala razmonoževanje gradiva) in tako razmnožil željeno število izpisov. Včasih je bil naš učitelj tudi »komot« in je zadevo poenostavil in ter narekoval vprašanja. Tega se nisem ravno veseli saj je moja pisava komaj berljiva. Moram priznati, da mi je algoritem za pisanja precej olajšal delo s »črnilom«.

Včasih nas je učitelj povabil k razmnoževanju šolskega glasila. Škoda, smo rekli, da ne moremo razmnoževati kontrolnih nalog. To je bilo moje prvo srečanje s tiskanjem. No, danes obstajajo že bolj »fensi« razmnoževalci – priporti.

© 2021 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency