ViboR
Vibor > Novice > TEŽKO VIDITE SKOZI OBLAK?

22. 08. 2022 TEŽKO VIDITE SKOZI OBLAK?

TEŽKO VIDITE SKOZI OBLAK? VSE, KAR MORATE VEDETI

Oblak različnim ljudem pomeni veliko različnih stvari. Za nekatere je to sprememba igre, za druge je to neverjetno zastrašujoča faza petletnega načrta preobrazbe. Čeprav obstaja že vrsto let, je oblak še vedno prepojen s skrivnostjo. To je deloma zato, ker je sektor postal še posebej zapleten in ima svoj edinstven žargon.

Glede oblaka smo se povezali z našimi kolegi iz Ricoha, nekaj besed o oblaku je povedal Paul Anderson, poslovni vodja storitev v oblaku za EMEA, Ricoh Europe.
 
Čeprav je za mnoge uporaba oblaka dvomljiva, kljub temu večina uporablja računalništvo v oblaku vsak dan, ne da bi se tega zavedala. Od Netflixa do e-pošte, oblak poganja večino naših spletnih dejavnosti. Po podatkih IDG 92 % organizacij pravi, da je njihovo IT okolje do neke mere v oblaku, v naslednjih nekaj letih pa naj bi se to povečalo na 95 %.

Preprosto povedano, računalništvo v oblaku je zagotavljanje računalniških storitev – vključno z aplikacijami, shranjevanjem podatkov, strežniki, omrežnimi zmogljivostmi – prek interneta. Za podjetja to pomeni, da jim ni več treba poganjati lastnih strežnikov in infrastrukture, kar ponuja razširljivost, prilagodljivost in agilnost. Pomembno je, da oblak podjetjem ponuja zmogljivosti, ki jih potrebujejo za učinkovito digitalno preobrazbo in ohranjanje konkurenčnosti.

Računalništvo v oblaku predstavlja velik premik od tradicionalnega načina razmišljanja podjetij o virih IT. Poleg tega obstajajo različne vrste računalništva v oblaku in storitev računalništva v oblaku, kjer lahko stvari postanejo zelo zapletene za tiste, ki šele začenjajo prehod v oblak.

Torej, katere stvari morate vedeti?

Je cena prava?

Gartner je ocenil, da se je svetovna poraba za javni oblak v letu 2021 povečala za 23 % na letni ravni na 249 milijard funtov. Letos pričakujejo še 20-odstotno rast.

Glede na te številke je težko vedeti, kaj pričakovati, ko gre za stroške oblaka. Medtem ko je selitev vsakega podjetja v oblak drugačna, obstaja več dejavnikov, ki bi jih morale zainteresirane strani poznati.

Prvič, računalništvo v oblaku odpravlja potrebo, da podjetja sama nabavljajo, nastavljajo in upravljajo vire. To pomeni, da ni vnaprejšnjih stroškov vlaganja v strežnike in drugo infrastrukturo. Namesto tega izdatki v oblaku uporabljajo model ponavljajoče se prodaje, ki temelji na uporabi in podatkih. Z drugimi besedami, če se vaše zahteve ali poslovanje poveča in vaša uporaba poveča, se bodo povečali tudi vaši ponavljajoči se računi v oblaku.

Drugi pomemben dejavnik je, da lahko infrastruktura v oblaku spremeni način dela ljudi, kar vodi do znatne optimizacije stroškov v celotnem podjetju.
Pomembno je razumeti posledice različnih modelov zaračunavanja in potencialni vpliv, ki ga bo imel oblak na poslovanje. Zakaj? Ker pomaga razumeti, ali so cene pravilne in ali bo oblak prinesel donosnost naložbe.

Veščine, specifične za oblak

Podjetja se pogosto ujamejo v past in se sama lotijo ​​prehoda v oblak. Ni res, da lahko podjetja preprosto nadgradijo svoje obstoječe tehnične strokovnjake, da postanejo polnopravni strokovnjaki za oblake.

V resnici prehod v oblak zahteva, da podjetja najdejo pravo ravnovesje med vnašanjem strokovnega znanja in krepitvijo obstoječih spretnosti. Pogosto je treba na novo opredeliti organizacijsko strukturo in vloge. Ključnega pomena je, da smo pripravljeni na prilagajanje, namesto da domnevamo, da se bo uredilo samo od sebe.

Obstaja tudi pomemben človeški element. Medtem ko ima oblak nešteto prednosti za zaposlene, se morajo selitvi pridružiti. Podcenjevanje obsega sprememb za zaposlene lahko iztiri prehod.
 
Podedovani odtis

Oblačna infrastruktura ponuja številne prednosti, vendar niso nujno vsi podatki ali aplikacije primerni za selitev.

Te aplikacije, strojna oprema ali procesi, imenovani "podedovani sistemi", so arhaični v smislu, da jih ni mogoče prilagoditi, posodobiti ali preseliti. Kljub temu so ti sistemi pogosto ključni za vsakodnevno delovanje.

Tu nastopi hibridna strategija v oblaku. To je koncept selitve nekaterih storitev v oblak, pri čemer se ohrani nekaj tradicionalne strežniške infrastrukture, da deluje z mešanico obeh.

Strokovnjaki za oblak lahko pomagajo krmariti po podedovanih odtisih, upravljati neprekinjeno poslovanje, varnostna tveganja in vire za podedovane sisteme in načrtovanje aplikacij.
 
Končne misli

Na splošno zajemanje polne vrednosti oblaka zahteva pravi načrt in ekipo za njegovo izvedbo. Strokovnjaki za migracijo v oblak bi vam morali pomagati določiti, kje je mogoče preoblikovati delovne tokove ali infrastrukturo med prehodom, in oceniti, kako dolgo bo trajalo, da se bodo te koristi uresničile.
 
Pri Viborju zagotavljamo strokovno znanje in rešitve, ki vaše poslovne operacije naredijo bolj agilne, stroškovno učinkovite in varne, medtem ko sledimo inovacijam naslednje generacije – vse to pa vam pomaga jasno videti skozi oblak.
pon.-čet. 7:30 in 16:00, pet. 7:30 in 14:00
© 2023 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency